Til alle mine klienter gennem årene. At have muligheden for at stå ved jeres side er hver gang en helt unik oplevelse. Dér hvor I deler jeres sårbarhed, sorg, vrede og fortvivlelse. Hvor I finder kærligheden til jer selv og mærker frihed, selvrespekt, tillid, mod og vilje; det er dyrebart og det inspirerer og berører mig meget. Med stor ydmyghed, respekt og taknemmelighed er der bare at sige: "Tusind tak for rejsen sammen med jer, tak for tilliden, tak for feed back med de mange søde ord og ikke mindst tak for alt det, I også giver mig undervejs."

Nedenfor er bare et lille udpluk af de mange tilbagemeldinger.


Klienter fortæller:

- Jeg følte slet ikke, at jeg kunne bruge de mønstre og dét jeg havde fået med mig som barn i rollen som forældre. Derfor har jeg gennem årene sat alt muligt igang for at finde mine styrker i forældrerollen. Lige meget hjalp alle redskaberne. Mine børn valgte mig fra igen og igen og mængden af konflikter gjorde mere og mere ondt. Et hypnoseforløb på bare fem gange har ryddet op i det hele, vendt det hele rundt. Jeg er så taknemmelig for at have fået mine børns tillid, nærheden med dem og deres små arme om min hals tilbage. Jeg har fået følelsen af tryghed i rollen som mor, selvrespekt ogvigtigst af alt et godt selvværd at smitte dem med. 

- Gennem vores individuelle samtaler fandt jeg styrke, mod, tro og vilje til endelig at gøre op med min daværende arbejdssituation. Jeg fandt troen på, at mine grænser skal lyttes til. Og jeg fandt tilliden og modet til at lytte til mig selv. Nu har jeg langt om længe skiftet til et arbejde, der passer meget bedre til mig. 

- Ingen ord og intet beløb kan retfærdiggøre det selvværd, jeg står med nu. Og ikke 'bare' et solidt selvværd, men min "indre legeplads"/mine kreative sider er vækket til live og forfinet. Det giver så megen livskvalitet og gnist. Tak for din ro, respekt og ikke mindst for at tro på mig, når jeg var usikker og selvkritisk. Begge dele er heldigvis fortid. Tak!

- Jeg var faret vild og havde mistet balancen mellem familieliv og arbejdsliv og havde i øvrigt helt glemt at tage mig af mig selv. Det betød, at jeg var reduceret til mor, husmor og kollega. Og vi havde helt glemt at pleje kærligheden sammen. Jeg var mildest talt meget uglad, fortravlet og bange for ikke at gøre tingene godt nok. Trivselskurven havde en kedelig hældning. Nu er det anderledes, meget anderledes. Jeg var ret sikker på, at hypnoterapi ikke var noget for mig. Stadig er det lidt magisk, hvad der skete under behandlingerne og samtalerne. Og ikke mindst magisk hvordan vores forhold er blevet et kærligt og trygt sted at komme hjem til. Tak for at du troede på mig hele vejen. Også da jeg ikke turde stoppe med terapien, forsikrede du mig om, at forandringerne var kommet for at blive. 

- Anettes erfaring gør, at hun rammer spot-on mange gange. Og din ro og anerkendende tilgang gjorde, at jeg virkelig følte mig set, hørt og forstået gennem hele forløbet. Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle blive så glad for at gå i terapi, men det er det bedste, jeg nogensinde har givet mig selv. Med troen på mig selv, et godt selvværd, træffer jeg nu sunde valg for mig selv og er ikke længere bange for at sætte de grænser, der er godt for mig. Det er en befrielse ikke at sammenligne mig med andre, men i stedet at føle mig ligeså god som alle andre, ligeværdig. Og Anette gjorde det bare så naturligt: "hvordan kan vi overhovedet være skabt forkerte!?". Det mærker jeg nu helt ind i min inderste kerne. Hverken mine kollegaer, min leder, venner eller min familie kan længere gøre mig i tvivl om mit værd. Jeg er fri! 


- Efter et kombinationsforløb af samtaler og hypnoterapi: "Nu passer jeg bedre på mig selv og ser, hvor fint et menneske jeg egentlig er... Jeg føler, at mit liv nu handler om nærvær og tilstedeværelse i nuet. Jeg føler, at jeg kan rumme dybder og højder uden at miste mig selv. Jeg kan bedre være tilstede og acceptere omstændighederne uanset, hvad der måtte ske. Tusind tak, Anette, for rejsen og for at hjælpe mig tilbage til mig selv. Jeg føler, jeg har fundet mig selv og hermed bedre kan forme Mit liv i fremtiden. Det har været den bedste gave, jeg gav mig selv her, hvor jeg netop er fyldt 50 år." 

- Under kombinationsforløb af parterapi og hypnoterapi fortæller en voksen klient, der har lidt af voldsom angst i mange år, glad, ved begyndelsen af 8. og sidste session: "jamen, jeg har jo så ikke angst mere" og griner befriet med en smittende latter. "Hypnosen var fantastisk og parterapien, wauw!" 

- Dér hvor jeg var, da jeg startede hér, havde jeg sådan brug for både en rolig og lyttende person og én, der var anerkendende. Nu er følelsen af ikke at være god nok langt om længe væk. Jeg er fri til at sætte mine grænser på en god og kærlig måde. Jeg kommer til at savne hypnoterapien og de dybe snakke, men tak, af hjertet tak for at være den person, der, med ro og naturlighed, har guidet mig ad vejen til at hvile i mig selv. 

- Under en parterapi-session: "jeg var slet ikke klar over, at mænd og kvinder er så forskellige - tænk hvor meget tid og dårlig energi vi har brugt på diskussioner og skænderier om noget, der ikke kan ændres. Det har virkelig været brugbart at få indsigter og at lære så meget. Alene vide om kønnenes forskelligheder har gjort en kæmpe forskel for os. Indsigterne har givet en helt anden ro og god stemning derhjemme, med respekt og forståelse. Det er igen trygt at komme hjem og nu har vi lyst til at bruge tid sammen igen." 

- Jeg må indrømme, at jeg var lidt bange og også skeptisk i starten, men Anette smitter med sin naturlige ro og ret hurtigt følte jeg mig tryg. Anette tog sig god tid til at svare på alle mine spørgsmål. Hypnose kombineret med samtaleforløb er, uden sammenligning, det vildeste, jeg har prøvet. Så behagelig og effektivt på én gang - det har givet mig så megen energi og ro, meget mere glæde ved at være mig end jeg troede, var muligt.

- Efter kombinationsforløb af parterapi og hypnoterapi: "Jeg kan ikke forklare, hvad det er, der sker, men allerede tidligt i hypnoseforløbet, hvilede jeg så meget i mig selv, der blev så roligt, at jeg overraskende blev ligeglad med, hvad min chef sagde til mig. Før var der altid en trykket stemning indeni. Nu kan folk i det hele taget sige det, der falder dem ind, uden det rammer mig. Det er en kæmpe lettelse at blive fri for."

- Tilbagemelding efter et 5 Path hypnoseforløb med en 40 årig mand: "Jeg har nu en naturlig ro i kroppen, en følelse af lykke fylder hele min krop. Jeg har virkelig følelsen af at have investeret og gjort noget godt for mig selv. Langt om længe. Min krop er fri og afslappet og mit hoved er uden bekymringer og jeg har følelsen af, at jeg kan klare hele verden nu. Der har været mange store opdagelser og oplevelser undervejs i mit forløb. "

- "Inden hypnosen følte jeg mig altid forkert og mindre værd end andre. Jeg sammenlignede tit mig selv med andre og drømte om at være ligesom den og den. Hypnosen har fuldstændig neutraliseret den følelse. Nu føler jeg mig både stærk og god nok, som den person jeg er, også når jeg ind imellem laver en fejl. Det er en ubeskrivelig følelse at få sin frihed tilbage. Tusind tak fordi du troede på mig hele vejen." 

-"Det har været en fantastisk rejse med mange nye opdagelser - tusinde tak for den!"

- "Alle skulle have mulighed for at gå i parterapi..., og Vi skulle have gjort det for mange år siden!"

- Lettet og begejstret midt i en par-samtale: "Det er jo nu, vi er i gang med at udvikle vores forhold til at være endnu stærkere, sjovere og klogere end før."

- "Uden hypnosen havde vi ikke klaret de udfordringer, vi stod i med os selv og hinanden - travlhed og stress fyldte alt for meget. Nu er det os, der bestemmer og sætter dagsordenen. Tak for dit rolige væsen og accept af forskelligheder. Det har betydet alt."

- "Det er slet ikke så mærkeligt, at gå i terapi, som jeg troede, det ville være. Og tænk så lang tid det har taget for mig at finde mod til at ringe. Faktisk tog det meget længere tid end forløbet."

- "Det er helt nyt for mig at have én at snakke med, det skulle alle have."

- "Det er de bedste penge, jeg nogensinde har brugt på mig selv."

- "Det er en stor lettelse at opdage, at jeg ikke er den eneste, der har det sådan - og at mine problemer ovenikøbet er helt almindelige. I terapien sammen med dig har jeg hele tiden følt mig accepteret og god nok, som den jeg er."

- "Allerede efter 2. gang i hypnose følte jeg, at verden bare kunne komme an. Både mine følelser og min krop var sat fri. Det har virkelig været et behageligt forløb."

- "Parterapi burde følge med i bryllupsgave!, et gavekort måske - alle rammes jo på et tidspunkt af udfordringer, de har svært ved selv at håndtere, men som man kan lære endnu mere af end ellers"

- Begejstret 9 årig i sandplayterapi: "Jeg Elsker det her!"

- "Vi har næsten ikke sovet i nat, fordi vi skulle herhen og så viser det sig, at det nærmest også er hyggeligt, mens vi lærer en masse om os selv og hinanden."

- "Det har virkelig været behageligt at komme her, vi har meget stor tillid til dig."

- "Selvom jeg ikke har været den bedste kæreste i lang tid, er det rart at komme her og opdage, at vi deles om ansvaret for at det er gået skævt for os. At det ikke bare er mig men os - i medgang og modgang"

- "Jeg er virkelig glad for, at vi tog os sammen og kom af sted i parterapi - det hér kunne vi ikke selv være nået frem til. Og så tror jeg ikke, at vi havde klaret den."

- Voksen i sandplayforløb: "Tak - bare tak!"


kander 2jpg

Artiklen er tidligere bragt i Budstikken Kolding, 2008

Ny psykoterapeutisk praksis i Kolding

- er i rivende udvikling med stigende efterspørgsel på ”en udenforstående, professionel at tale med”.

Terapi betyder i al sin enkelthed ’tjeneste’ eller ’kur’. En terapeut er således en udenforstående person, som tjener, plejer og kurerer mennesker med den terapiform, den enkelte terapeut har valgt som sin profession.

Anette Christensen, 39, uddannet familie- og psykoterapeut, besluttede for år tilbage, at det psykoterapeutiske fagområde, skulle være hendes vej. Hun fortæller, at hun i mange år har arbejdet med mennesker i forskellige sammenhænge og heri specielt interesseret sig for samværets og sprogets betydning og virkning på vores personlige tilfredshed, glæde, balance og udvikling.  

Efter at have afsluttet den 4 årige familieterapeutiske uddannelse, med certifikat og et flot gennemsnit i teori- og praksisdel på 10, har Anette nu opstartet selvstændig psykoterapeutisk praksis i Seest, Kolding.

Den 4 årige uddannelse til familieterapeut på instituttet S.I.F. udvikler sig også hele tiden og lever i dag op til Socialministeriets skærpede krav til de psykoterapeutiske uddannelser i Danmark.

Uddannelsen omfatter, udover undervisning i psykologiske teorier og praktisk træning, tilmed en god portion egenterapi og supervision, som lever op til Psykoterapeutforeningens optagelseskrav og som bl.a. ruster terapeuten til at lytte åbent og anerkendende til forskellige menneskers forskellige historier og problematikker.

”Hvad kommer folk typisk i terapi med?”

”Overordnet set er motivationen, at der er noget i folks hverdag og liv, der er besværligt og som gør ondt og som de ønsker, skal være anderledes, men det kan også gå den anden vej, at man får lyst til personlig udvikling og på den måde øger muligheden for at komme problemerne i forkøbet.”

 ”Personlig udvikling – men jeg troede, at folk først starter i et terapiforløb, når de har det meget skidt og læsset så at sige er tæt på at vælte?”

Anette smiler og forklarer, at sådan er det i nogle tilfælde, men tilføjer, at det de seneste år mere er tendensen, at vi bliver bedre og hurtigere til selv at vurdere, beslutte og tage ansvaret for at bede om hjælp i god tid, når vi mærker, noget skal være anderledes og bedre.

 ”Hvad motiverer typisk folk til at opsøge en terapeut?”

”Det er et stort spørgsmål og meget individuelt, men det korteste svar jeg kan give dig, er, at folk bliver bevidste om, at de ikke behøver at leve med de besværligheder og symptomer, der begrænser dem i at leve det liv, de ønsker. Men der er selvfølgelig mange delelementer, som bevidsthed om behovet, lyst, kendskab til at tingene kan være anderledes osv., der skal gå op i en højere enhed, før motivation og initiativ til et psykoterapeutisk forløb tager sin form.”

”Kræver det noget specielt for at deltage i et samtaleforløb?”

”Undersøgelser viser, at langt størstedelen får det bedre under og efter et forløb, og at de fleste mennesker, i kraft af deres nye redskaber og indsigt, kommer til at føle betydelig forandring i form af mere glæde, værd, lyst, energi, ro og/eller fornyet mod på tilværelsen. Som udgangspunkt er det mest afgørende blot, at man er motiveret for forandring ellers kræves der ikke noget specielt for, at klienten kan få et mere tilfredsstillende liv.”

”Hvad er det, der gør, at man bliver gladere, føler sig mere værdifuld og mere rolig under og efter et terapiforløb?”

”Det er individuelt fra person til person, men nogle oplever det afgørende at opdage, at der findes nye og anderledes måder at se tingene på, end de først troede. Og så det der med at opleve, at ’indviklede knuder bliver viklet ud’ og derfor bliver til at forstå og gøre noget ved – det er befriende og glædeligt for de fleste.”

”Indviklede ’knuder’?”

”Med ’knuder’ mener jeg, at problemer kan være så indviklede, at man hverken kan se hoved eller hale i tingene, og lyset for enden af tunnelen ikke er til at få øje på, og måske i værste fald tænker man, at tingene ikke kan ændres.”

”Hvis det er så godt at gå i et forløb, hvorfor går så ikke alle hos en terapeut og får noget mere energi og glæde i livet?”

Anettes milde latter fylder rummet, og anerkendende tilføjer hun, at det heldigvis fortsat er in og fornuftigt at finde en nærtstående, fortrolig samtalepartner i et familiemedlem eller hos en ven/veninde, mens andre foretrækker at tale med en udenforstående, som er uddannet til at stille de rigtige spørgsmål og som de ikke følelsesmæssigt skal forholde sig til.

”Men jeg tænker også, at vi som udgangspunkt er vokset op i et samfund, hvor individualisme og det at kunne klare sig selv, vægtes højt, men det er let at se, at tendensen går i en ny retning. I dag oplever vi en holdningsændring i forhold til det at bede om hjælp i form af en udenforstående at tale med. For eksempelvis er det for mange unge mennesker sjældent et spørgsmål om stolthed, frygt eller ønsket om at klare ærterne selv, men mere en konstatering af, ’jeg har det ikke så godt lige nu, jeg har brug for én at tale med, så det beder jeg om’, længere er den ikke. Og sådan skal det være, der er jo ikke noget hokuspokus i et samtaleforløb. Én at tale med er alles ret og de flestes behov.”

 ”Hvad er forskellen på en psykoterapeut og en familieterapeut?”

”Familieterapeut er betegnelsen for en psykoterapeut, der både er uddannet til at arbejde med børn, unge og voksne i individuelle, par-, familie- og gruppeforløb, altså kan man godt være uddannet psykoterapeut uden at være uddannet til at have samtaler med familier og grupper.”

 Anette fortæller videre, at det, hun i sit arbejde som terapeut, oplever som tilfredsstillende og motiverende er, når en klient, gruppe, familie eller et par sidder i eller forlader lokalet opfyldt af en følelse, hvad enten det er glæde, vrede eller ked-af-det-hed, det er nemlig alt sammen en del af det at udvikle sig. ”Det fascinerer mig at opleve, hvordan sproget, både det verbale og nonverbale, kan påvirke og forandre vores måde at opleve udfordringer og problemer på. Hvordan den øgede indsigt i os selv og andre mennesker skaber mere ro, energi og balance, øger vores evner til at tænke positivt og anerkendende samt muligheden for at træffe personlige og tilfredsstillende beslutninger.”

Undervejs i et terapeutisk samtaleforløb støder man på flere udfordringer, nogle svære andre spændende. Den første, og ofte sværeste, udfordring man står overfor, kan for nogen være det at finde modet til at kontakte en terapeut. For andre kan det opleves naturligt at fortælle om det, der fylder og gør ondt til en fremmed og udenforstående. Anette tilføjer, at det er noget med ikke at tænke så meget over det, men at ’gribe røret’ og så bagefter opdage, som med så mange andre ting, at det slet ikke var så farligt og svært, som man frygtede.

Anette Christensen tilbyder i sin praksis individuel psykoterapi og coaching, parterapi, familieterapi samt familierådgivning.

Derudover opstartes løbende grupper for ’skilsmisseramte børn og unge’ samt gruppeforløb med det overordnede emne ’ønske om mere tro på og tillid til sig selv’. Sidstnævnte opstartes både får børn og unge samt voksne, se mere på hjemmesiden el. ring på tlf. 2280 9035.

Endelig tilbyder Anette iht. Servicelovens §54 at være støtteperson og familievejleder for forældre med børn anbragt udenfor hjemmet.

Efter en behagelig, nærværende og varm samtale med psykoterapeut Anette Christensen er det nu tid til at runde af for denne gang. Jeg har i løbet af samtalen besluttet mig for, at jeg vender tilbage, når det engang bliver min tur til at opsøge én at snakke med.