Parterapi 

"- svære veje fører ofte til smukke destinationer"

Hvornår er det tid at starte i parterapi?:

Det korte svar er "når mindst én af jer overvejer det". 

Oplever I at stå med en tvivl, om I skal vælge parterapi, kan I altid spørge jer selv og hinanden, om den måde, I lever sammen på nu, er langtidsholdbar. Hvis I begge kan svare ja til dette, er det skønt og dejligt. Forholder det sig anderledes og at én af jer er i tvivl, har I begge en vigtig udfordring. Overvej med hinanden om det er en parterapeut, der, som 3. part, kan hjælpe til at finde de nye muligheder og ressourcer, der helt sikkert findes i jeres forhold. 

Hvis I ikke er klar til at starte op samtidig, kan det sagtens lade sig gøre, at én af jer indleder forløbet og den anden kommer til senere. 

Målet med parterapi: 

Når kommunikationen er god, er der mange misforståelser og sårede følelser, der undgås. Målet med parterapi er, at jeres kommunikation bliver så god, at I snakker om tingene løbende og begge føler jer lyttet til og forstået. Når I finder ind til dér, hvor I taler godt sammen og gør brug af jeres nye redskaber, viden og indsigt, vil I med det samme opleve, at trygheden, glæden, fællesskabsfølelsen og kærligheden igen vokser. Det endelige mål er, at I kan selv og jeg bliver arbejdsløs.

Forskellige udfordringer:
Oplever I, at de samme udfordringer dukker op igen og igen og at der ikke rigtig sker nogen væsentlig forbedring, selvom I tidligere har haft mange gode snakke og måske endda lavet aftaler, der skulle løse tingene. Den negative spiral med alle dens gentagelser kan være hård ved både troen og håbet for fremtiden. 

svanerjpeg

Der kan være mange forskellige grunde til at opsøge en parterapeut. Det kan f.eks. være, at kommunikationen, sexlivet o.a., ikke fungerer, som I ønsker det og at I måske begge føler jer overset og savner det, der var engang. 

Det kan også være, at I oplever, at I er nået til et sted, hvor I har brug for en afklaring ift., om I skal blive sammen eller om jeres fremtid skal fortsætte hver for sig. 

Noget af det, der kan være særlig hårdt ved jeres parforhold er udefrakommende påvirkninger. Det kan f.eks. være travlhed i hverdagen, stress, sorg og tab, arbejdsrelaterede problematikker osv., ligesom udfordringer med dine, mine og vores kan være udmattende og tage opmærksomheden fra jeres tid og kærlighed til hinanden.  
Netop det, at mange i dag har været gift før, medfører ofte en bevidsthed omkring det, at tage udfordringerne op, straks de giver anledning til bekymring. Denne bevidsthed, og det dalende tabu omkring det at gå i terapi, har gjort, at et stigende antal par nu også bruger parsamtaler forebyggende.

Vi indgår alle i forskellige forhold og relationer, eks. mand-kvinde, kvinde-kvinde, mand-mand, forældre-barn, vi er kollegaer på job, der er venskaber, søskende osv. Uanset sammensætningen af forholdet er udfordringerne ofte de samme.

Der er symptomer, som er værd at tage alvorlig i tide:
- tilbagetrækning fra hinanden
- usund eller ingen kommunikation
- føler jer misforstået og ikke lyttet til
- vi gør os ikke længere umage for hinanden
- manglende respekt
- travlhed
- stress
- manglende intimitet
- jalousi el. anden angsttilstand
- ensomhed
- beslutninger tages ikke længere sammen
- opgivenhed og håbløshed
- at mindst én af jer overvejer parterapi

- og måske er I bare blevet nysgerrige på, hvilke potentialer der gemmer sig i jeres forhold.

Længden af et parforløb varierer, men kan vare alt fra 3 sessioner og op efter. Efter første samtale vil det være muligt at give et forsigtigt praj om længden af jeres forløb. En parsession varer mellem 1½-2 timer.
Et forløb består af en forsamtale, hvor jeg hører om jeres individuelle oplevelser af jeres udfordringer.
Derefter følger, efter eget valg, et kortere eller længere forløb, hvor I får ny indsigt og nye redskaber til at håndtere fremtidige udfordringer. 

Kombinationsbehandling med hypnose eller individuelle samtaler sideløbende med parsamtalerne er en mulighed, der vil kunne hjælpe processen på vej og styrke jer yderligere. Det kan eks. være aktuelt, hvis jalousi, angst, stress, traumer o.a. påvirker jeres liv sammen. 

Afslutningen på jeres forløb består af en afsluttende samtale efter en pause på ca. 4 mdr. Der vil være fokus på de redskaber, I har fået med og taget i brug, hvad I oplever anderledes nu, evt. nye redskaber samt ønsker med hinanden for fremtiden. Den afsluttende samtale er med til at holde fokus på udviklingspunkterne i en længere periode, så jeres udbytte af forløbet også er holdbart på den lange bane.
Forskningen viser, at par der har været i terapi væsentligt øger chancen for at klare udfordringerne her og nu samt at redde kærligheden og parforholdet, når det, på et senere tidspunkt står overfor nye udfordringer.

Par fortæller:

"jeg havde godt nok ikke regnet med, at vi skulle nå så langt på så kort tid, tak!"

"NU giver det mening for mig - det kan jeg da sagtens finde ud af!"

"jeg havde aldrig troet, at vi skulle komme til at sidde her, men hvor er jeg glad for, vi gjorde det og at du ville med."

"med min viden nu er jeg på en måde taknemmelig for alt det, vi har været igennem. Jeg havde nok ikke hørt og forstået dit opråb ellers og her var vi aldrig kommet til på egen hånd."

Se mere under "Klienter fortæller"