Parterapi - "svære veje fører jer ofte til smukke destinationer"

Hvornår er det tid at starte i et parterapeutisk forløb?:

Det korte svar er "når du/I overvejer det". Mange par fortæller i deres opstart her, at de længe har tænkt på at starte i parterapi, men desværre ikke har fået det gjort, før det var på høje tid. Fælles for mange er, at de godt har lagt mærke til, at trivselskurven på hjemmefronten var for nedadgående og at den gode stemning havde samme retning.

Oplever I at stå med en tvivl, om I skal vælge parterapi, kan I altid spørge jer selv og hinanden, om den måde, I lever sammen på nu, er langtidsholdbar. Hvis I begge kan svare ja til dette, er det dejligt, men er én af jer i tvivl, har I begge en vigtig udfordring. Overvej med hinanden om det er en parterapeut, der, som 3. part, kan hjælpe til at finde de nye muligheder og ressourcer, der helt sikkert også findes i jeres forhold.

Parterapi er en chance for alle, der ønsker at få det bedste ud af kærligheden og livet med hinanden. De fleste oplever at gå hjem med nye indsigter og redskaber, der åbner for, at nærhed, fællesskab og forståelse møder nye horisonter.  

Forskellige udfordringer:
Mange par oplever, at de samme udfordringer dukker op igen og igen, at der ikke rigtig sker nogen afgørende forandring, selvom man troede, at et givent problem var løst sidste gang, det gav anledning til skænderi eller en dybere snak. Altså er tingene begyndt at køre i en negativ spiral. Der kan her være brug for én udefra, der kan hjælpe til med at bryde de uheldige mønstre samt positivt hjælpe tilbage på sporet, hvor kærligheden og fællesskabet er det bærende i forholdet.

svanerjpeg

Der kan være mange forskellige grunde til at opsøge en parterapeut. Det kan være, kommunikationen på et tidspunkt er gået skævt og fortsætter i en negativ spiral, hvor begge føler sig oversete og savner det, der var.
Nogle oplever at være nået til et sted, hvor de har brug for en afklaring omkring, om de skal blive sammen eller om deres fremtid skal være hver for sig.
Derudover oplever mange at være udfordret af udefrakommende påvirkninger, stress, sorg og tab, jalousi, utroskab, ligesom udfordringer med dine, mine og vores kan være udmattende og tage opmærksomheden fra kærligheden.
Netop det, at mange i dag har været gift før, medfører ofte en bevidsthed omkring det, at tage udfordringerne op, straks de giver anledning til bekymring. Denne bevidsthed, og det dalende tabu omkring det at gå i terapi, har gjort, at et stigende antal par nu også bruger parsamtaler forebyggende.

Vi indgår alle i forskellige forhold og relationer, eks. mand-kvinde, kvinde-kvinde, mand-mand, forældre-barn, vi er kollegaer på job, der er venskaber, søskende osv. Uanset sammensætningen af forholdet er der ikke nævneværdig forskel på udfordringerne samt hvordan man kommer videre, når relationen har det svært.

Der er symptomer, som er værd at tage alvorlige i tide:
- tilbagetrækning fra hinanden
- usund eller ingen kommunikation
- føler jer misforstået
- vi gør os ikke længere umage for hinanden
- manglende respekt
- travlhed
- stress
- manglende intimitet
- jalousi el. anden angsttilstand
- ensomhed
- beslutninger tages ikke længere sammen
- opgivenhed og håbløshed
- at mindst én af jer overvejer parterapi

- og måske er I bare blevet nysgerrige på, hvilke potentialer der gemmer sig i jeres forhold.

Længden af et parforløb varierer, men kan vare alt fra 3 sessioner og op efter. Efter første samtale vil det være muligt at give et forsigtigt praj om længden af jeres forløb. En parsession varer mellem 1½-2 timer.
Et forløb består af en forsamtale, hvor jeg hører om jeres individuelle oplevelser af jeres udfordringer.
Derefter følger, efter eget valg, et kortere eller længere forløb, hvor I får ny indsigt og nye redskaber til at håndtere fremtidige udfordringer. 

Kombinationsbehandling med hypnose eller individuelle samtaler sideløbende med parsamtalerne er en mulighed, der styrker jer yderligere.

Afslutningen på jeres forløb består af en afsluttende samtale efter en pause på ca. 4 mdr. Der vil være fokus på de redskaber, I har fået med og taget i brug, hvad I oplever anderledes nu, evt. nye redskaber samt ønsker med hinanden for fremtiden. Den afsluttende samtale er med til at holde fokus på udviklingspunkterne i en længere periode, så jeres udbytte af forløbet også er holdbart på den lange bane.
Forskningen viser, at par der har været i terapi væsentligt øger chancen for at klare udfordringerne her og nu samt at redde kærligheden og parforholdet, når det, på et senere tidspunkt står overfor nye udfordringer.

Par fortæller:

"jeg havde godt nok ikke regnet med, at vi skulle nå så langt på så kort tid, tak!"

"NU giver det mening for mig - det kan jeg da sagtens finde ud af!"

"jeg havde aldrig troet, at vi skulle komme til at sidde her, men hvor er jeg glad for, vi gjorde det og du ville med"

"med min viden nu er jeg på en måde taknemmelig for alt det, vi har været igennem. Jeg havde nok ikke hørt og forstået dit opråb ellers og hertil var vi aldrig kommet uden hjælp"

Se mere under "Klienter fortæller"